keir neuringer: things you cannot see
2 nieuwe werken van Kier Neuringer
Keir Neuringer (New York 1976) presenteert twee recent gemaakte audiovisuele werken. In het eerste werk wordt via een beknopte lijst met keuzemogelijkheden een tekst gegenereerd waarin met zoveel woorden staat wat de wereld moet doen en die tekst wordt vervolgens omgezet in digitale muziek. Door in de video negatieve en positieve beelden met eenzelfde intensiteit te presenteren wil Neuringer de kijkers een handreiking geven om hun bewustzijn te verruimen door hun persoonlijke, dagelijkse bezigheden onderdeel te laten zijn van een groter geheel.

In 'Things You Cannot See', het tweede werk, worden vergelijkbare thema's aangesneden. In een loop van 250 foto's worden beelden getoond van de slachting die tijdens de Amerikaans/Britse invasie van Irak werd aangericht. We zien gedode en gewonde vrouwen en kinderen. Amerikaanse piloten die teksten op bommen schrijven. Vernietigde gebouwen en dorpen. Maar het zijn geen heldere beelden. Vanuit de gedachte dat in een cultuur die niet bereid is om de vernietiging die het veroorzaakt onder ogen te zien, zijn de beelden bewust door Neuringer vaag gehouden. De muziek loopt digitaal synchroon met een geprogrammeerde beeldprojectie van Neuringer’s saxofoonmuziek.

Keir Neuringer is actief als improviserend saxofonist en componist van elektronische en akoestische muziek. Hij schrijft teksten, programmeert concerten en maakt videoinstallaties. In veel van zijn werk manifesteert hij zijn oppositie tegen het destructieve karakter zoals dat door de dominante cultuur wordt uitgedragen en geaccepteerd. Hij studeerde multidisciplinaire kunst, compositie, computermuziek, klassieke en moderne literatuur en klassieke en jazz saxofoon in Nederland. Polen, de Verenigde Staten en Groot Brittanië. Keir Neuringer leeft en werkt in Den Haag.