4 premières in de kloosterkerk
Guus Janssen | Richard Ayres | Ignacio Fernández Bollo | Claudio Baroni
Guus Janssen – Straatweg (3 piccolo’s, 3 slagwerkers)
Richard Ayres No. 29< (2 trompetten, hoorn, trombone, tuba, orgel)
Ignacio Fernández Bollo – Conversations listening to the rain fall (slagwerkers) *
Claudio Baroni – Access (6 slagwerkers, viool en orgel)
Uitgevoerd door Ensembles van het Koninklijk Conservatorium
Joost Geevers, dirigent. M.m.v. Reijer Dorresteijn, trompet; Raymond Rook, trompet; Jan Bastiani, trombone; Dineke Griek, tuba; Wim Timmermans, hoorn en Jan Hage, orgel

Straatweg (Guus Janssen), dat werd geschreven voor slagwerkgroep Den Haag, is een werk met een knipoog. Het uiterst gefragmenteerde en abstracte begin, waarin de piccolo’s en slagwerk lange tonen spelen met enige accenten en melodische fragmenten, resulteert in een historisch cliché van deze beide instrumenten.

Richard Ayres No. 29 , kan het best worden omschreven als ‘an alpine or pastoral fantasia’ en werd geschreven voor de Nederlandse organist Jan Hage met financiële ondersteuning van ‘Fund for the Creation of Music’.

Conversation watching the rain fall 2006
Zittend buiten op de stoep van de Kloosterkerk, discussieerde ik met mijn broer over de notie van verzoening: als je kwaad over goedheid heen legt, dan verkrijg je neutraliteit (in het geval van een kerk geldt dit eerder andersom). Mijn broer vond dit idee van verzoening wel goed, maar hij vond ook dat het verbergen van een demonisch ritueel onder duivelse numerologie in mijn stuk, een kinderachtig idee was. Tijdens ons gesprek begon het zachtjes te regenen.

Access (Claudio Baroni) voor orgel, 6 slagwerkers en viool is geschreven in opdracht voor Slagwerkgroep Den Haag. Access is een uiterst kleurrijk werk waarin Claudio Baroni gebruik maakt van een groot arsenaal slagwerkinstrumenten, waaronder de zeer zeldzame Sixxen (ontwikkeld door Yannis Xenakis). Door middel van een ruimtelijke opstelling, het gebruikmaken van verschillende stemmingen tussen het orgel, slagwerk en viool, kunnen de klanken optimaal met elkaar samensmelten en conflicteren.