louis andriessen: de tijd
1 - Louis Andriessen: De Tijd- Orkest KC olv Clark Rundell | Betsy Torenbos, performance
Het eerste contact van Betsy Torenbos met Louis Andriessen gaat terug naar 1995, toen Torenbos Circe danste in 'Odyssey' van Blankert en Andriessen. Sindsdien hebben Andriessen en Torenbos samengewerkt aan Torenbos' solovoorstelling 'De Materie' (IV). Tevens deed Torenbos de regie van de filmclip 'Y Después'. De voorstelling 'Rites of Passage' is gemaakt aan de hand van de compositie 'De Tijd' van Louis Andriessen. De choreografie is gemaakt door Betsy Torenbos. De voorstelling wordt uitgevoerd door een jong meisje, een oude vrouw en de danseres Torenbos. Torenbos verzamelde videobeelden van haar hartecho, filmbeelden van een reis door Siberië en beelden van andere natuurelementen, en verwerkte deze tot een beeldenpartituur die wordt ingezet tijdens de voorstellingen.

De experimentele vorm van de voorstelling is geïnspireerd op beeldende kunst. Torenbos werkte de choreografie tijdens het werkproces uit met behulp van associatieve bewegingen bij de muziek en tekst. Ook zijn er traditionele dansen verwerkt in de choreografie; eveneens zijn de beeldende kunst en sculpturen uit de klassieke oudheid bronnen van inspiratie geweest. Torenbos: 'Het idee voor deze voorstelling komt voort uit mijn liefde en fascinatie voor de compositie van 'De Tijd'. In het stuk staat de ervaring van het voorbijgaan centraal. Het stuk, zou je kunnen zeggen, gaat over wat je kunt horen als het leven voorbij is. De compositie bestaat uit lange muzikale bewegingen met zich herhalende vertragingen en subtiele veranderingen in het ritme. In de dansvoorstelling komt deze thematiek terug: de danser gebruikt de beweging van verloren handelingen, in ons maatschappelijk dagelijks leven vervangen door de intrede van mechanische hulpmiddelen. Het is zo een afhandelen van verschillende fases en de geschiedenis; de danseres representeert een lichamelijk geheugen: ze haalt terug wat niet meer is.

De choreografie volgt de opbouw van het muziekstuk ook daar worden verschillende fases van het leven gesymboliseerd, o.a. door middel van de gekozen instrumentaties.
Om deze fascinatie voor het stuk en zijn thematiek vorm te geven, ligt het gezien mijn theateren danservaring voor de hand dat in een enigszins experimentele vorm te doen, met behulp van werk en presentatievormen ontleend aan de performancekunsten en theater.' Betsy Torenbos is als choreograaf, theatermaker en beeldend kunstenaar werkzaam in Nederland, Europa en Japan. Dans is haar achtergrond: ze studeerde in 1991 af aan de Theater & Dans Academie Amsterdam), en ontving haar Master Degree in 1999 (DasArts / Ritsaert ten Cate).

In 2001 richtte ze de Stichting Bewonder op waarmee ze multidisciplinaire en multiculturele projecten ontwikkelt op cultureel gebied. Sinds 1993 maakt ze haar eigen werk, als choreograaf, danser, acteur, regisseur en auteur. Ook werkt ze met videoinstallaties.