dijkstra & hollebeck | woltsovitch | new dutch electronics
Grote en kleine zaal
Jorrit Dijkstra (altsax, lyricon, analoge elektronica) | John Hollenbeck (drums, percussie, speelgoed)

Dijkstra (1953) en Hollenbeck (1968) spelen al sinds 1998 regelmatig als duo. Hun eerste album, Sequence (Trytone), werd vorig jaar zeer goed ontvangen door de pers. Dit intieme duo onderzoekt de kleine klankverschillen die de instrumenten mogelijk maken: boventonen, mircobeats, valse lucht, het geluid van kleppen en de verschillende raakvlakken van percussieinstrumenten. Tijdens die verkenningen worden de melodie en de groove echter nooit vergeten.

Dijkstra woont sinds 2002 in Boston. Hij is als saxofonist beïnvloed door Ornette Coleman, Paul Desmond en John Zorn. Hij studeerde bij Misha Mengelberg, Steve Coleman, steve Lacy and Lee Hyla. Hij gebruikt elektronica om zijn saxofoongeluiden te bewerken. Hij speelde met onder meer Gerry Hemingway, Anthony Braxton, Herb Robertson, Willem Breuker, Guus Janssen en John Butcher. Als componist schreef hij in opdracht van de Tetzepi Big Band, Kaida, Duo X en de Harvard Jazz Band.

Hollenbeck uit New York City combineert de swing van de jazz met ritmes van andere culturen en een bijzonder gevoel voor lyriek. Hij treedt op met Bob Brookmeyer, Tony Malaby, Fred Hersch, Cuong Vu en Meredith Monk waarin zijn melodische spel zowel in kleine als grote bands tot uiting komt. Hij is vooral als componist bekend geworden met werk voor grote bezettingen, koren, kamerorkesten en kleinere formaties in de VS en Europa. Het meeste van zijn werk is te horen op de labels Blueshift, Cuneiform, Omnitone en Intuition. Hij leidt daarnaast zijn eigen Claudia Quintet.

00:00 NEW DUTCH ELECTRONICS : Mormo | Gieskes | Unyx | Radion | Toktek | Vj MNK (Grote zaal)
New Dutch Electronix Nieuwe electronica acts: van luisterelectronica tot breakcore.

Vanaf 00:00 uur vindt New Dutch Electronix plaats, een verzameling van nieuwe electronica acts die uiteenlopen van luisterelectronica tot breakcore. New Dutch Electronix is een project van een aantal upcoming nieuwe electronica dance acts uit Nederland. De liveacts zijn verassend, nieuw en anders en laten zien dat electronica live niet altijd enkel één jongen is die op het podium achter zijn laptop mail aan het checken is. New Dutch electronix is live, interactief en dansbaar!

Mormo luisterelectronica in de trant van Richard Divine.
|Binnen het Nederlandse electronica landschap geldt Mormo (echte naam: Tomasz Kaye) als een vernieuwer. Door zelf software te ontwerpen maakt hij het mogelijk het proces dat leidt tot het maken van muziek een geheel eigen signatuur mee te geven: de muziek passeert een netwerk van processen en functies voordat de definitieve vorm wordt bereikt. Het resultaat: splinterende breaks en machinale ritmes gecombineerd met verleidelijke melodiën, passend binnen de electronische traditie maar met een unieke sound.

Toktek improvisatie electronica, clicks & cuts met zelfgebouwde joysticks. Tom Verbruggen (Toktek) is een van meest actieve circuitbenders van Nederland, hij bouwt zelf een groot deel van zijn apparatuur uit oud electronisch speelgoed. Live brengt hij een mix van live ingespeelde samples gecombineerd met chaotische maar goed in het gehoor liggende ritmes. Een lust voor oor en oog.

Gieskes gameboyelectrobboy
Gijs Gieskes is wat je noemt een echte wizkid. Al sinds zijn jeugd heeft hij een brede interesse in electronica. Sinds hij een studie aan de designacademie afrondde heeft hij zich dan ook bewezen als een veelzijdig en vernieuwend artiest op het gebied van electronica en muziek. Deze talenten kwamen goed van pas bij het duo Videohometraining, een samenwerking tussen Gijs Gieskes en Marieke Verbiesen. Videohometraining combineert zijn muziek uit oude gameconsoles met de pixelart. Voorlopig hoogtepunt in die samenwerking is de poppenmusical The Sound Of Videohometraining, waarmee ze hun concept naar de podia van theaters brengt.
Als muzikant vind Gieskes aansluiting bij de wereldwijde Micromusic beweging, waarvan hij één van de meest complexe en fascinerende exponenten is. Hij trad onder meer op tijdens het CrossLinx festival en op podia als Paradiso en Atak. Tijdens Lowlands 2005 gaf hij een workshop Muziek Maken Met Je Gameboy aan fanatieke festivalbezoekers.
Als circuitbender (het ombouwen van oud speelgoed en apparaten tot doityourself muziekinstrumenten) is hij enig in Nederland. In de maand september van het huidige jaar geeft hij een aantal workshop circuitbenden in samenwerking met muzieklab Brabant.

Unyx van electronix naar breakcore en terug.
Op het toppunt van de Breakbeat hype eind jaren negentig was Unyx een kleine sensatie in Nederland. Ze brachten verscheidene platen uit op het Djaxlabel en speelden op festivals als Metropolis en Popkomm (D). Sindsdien is er veel gebeurt met de band: Van de originele bandleden zijn er nog maar twee over, het contract met Djax is beeindigd en muziek is geëvolueerd tot een mooie eigenzinnige mix van electronix en breakcore.
Dat Unyx uit al dit sterker terugkomt is duidelijk voor wie recente optredens zag met oa. Venetian Snares in Atak en Funckarma in Doornroosje. Unyx brengt live een set die van minimale electronix evolueert tot compromisloze Breakcore. Alles er tussenin is eigenzinnig, tegendraads, scheef en fascinerend. Een veelbelovend nieuw begin

Radion electroDj en drummer van Funkstorung, medeeigenaar van esc.rec label. DJ Radion
Dj Radion aka Bart Folmer is een oude bekende in het Nederlandse electronica landschap. Zo was hij een van de medeoprichters van Stanzacrew (vjs) en later onderdeel van vj duo Pixelpasta wat onder andere op lowlands en 5 days off hun werk liet zien. Als echte alleskunner is hij ook drummer (o.a. voor Funkstorung) en Dj in binnen en buitenland met name in t eclectisch en electro genre. In 2005 draaide hij o.a. een set tijdens het Lowlandsfestival.

Vj MNK vormt ook een duo met Toktek maar Vjed ook solo, bouwt zijn eigen videomixers, maakt een combi van glitch met circuitbending.

22:00 TAG | SWINGING SPEAKERS | Interactive sound installation (in de foyer)

Swinging Speakers is het resultaat van een onderzoek naar geluid en ruimte, de architectonische eigenschappen van muziek en de relatie tussen muzikale vorm en de ruimte waarin het werk wordt uitgevoerd. Oorspronkelijk had het project de vorm van een performance, waarbij musici speakers door de lucht zwaaiden, boven de hoofden van het publiek, terwijl de muziek veranderde met de bewegingen van de speakers.

In deze installatie bepaalt de beweging de muziek en wordt het publiek uitgenodigd om het systeem te beïnvloeden door de speakers heen en weer te zwaaien of juist te stoppen. Doordat de objecten waar het publiek mee aan de gang gaat, verbonden zijn met de tijdsindeling van de muziek, kan het publiek zowel de fysieke beweging als de muzikale ontwikkeling tegelijkertijd beïnvloeden, als één geheel. Dit geeft de luisteraar totale controle over het systeem en een eigen, persoonlijke beleving van één en hetzelfde muziekstuk.

Gilad Woltsovitch (Israel, 1982) is opgeleid tot jazzdrummer en percussionist. Hij speelt als drummer bij de indierockband NiCad. Woltsovitch begon al in een vroeg stadium electronica te gebruiken bij het componeren van muziek. Hij studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag op de afdeling Sonologie. Op dit moment studeert hij aan de Haagse Kunstakademie. Woltsovitch wil met zijn kunst een denkproces op gang brengen, waarin de luisteraar, de kunst en de ruimte waarin zij elkaar ontmoeten, onlosmakelijk verbonden zijn.

Gilad Woltsovitch (Israel 1982) trained as a jazz drummer and percussionist and is now the drummer of the indierock band NiCad. He began integrating electronics into music composition at an early stage, which led him to obtain his BA in Sonology at the Royal Conservatory of the Hague. Currently enrolled in the ArtScience masters program at the Royal Academy of Arts in the Hague, Woltsovitch wishes in his art to trigger a thought process linking the spectator, the art, and the space in which they meet.

Generation Random: expositie van graphic design studio LUST in <TAG>
Tussen 12 en 20 uur heeft u vandaag de gelegenheid om langs te gaan bij <TAG> aan de Stille Veerkade. Daar is de expositie LUST: Generation Random te zien. Ter ere van de tiende verjaardag van grafisch ontwerpbureau LUST organiseert <TAG> in maart 2007 een maand lang verschillende activiteiten. Zeer bijzonder is de interactieve catalogus waarmee u door tien jaar design kunt reizen. In een geheel nieuwe manier van archiveren biedt de expositie niet zozeer een chronologisch overzicht, maar inzicht in het ontwerpproces zelf, waarbij succes en mislukken naast elkaar bestaan. Het systeem stelt het opslaan van data, de toegankelijkheid en de mogelijkheden tot uitwisselen en editen van deze data centraal mogelijkheden die steeds belangrijker worden in dit digitale tijdperk.
Mike Rijnierse en Willem Marijs maakten voor deze expositie een speciale lichtinstallatie onder de naam LAB.

LUST: Generation Random is van woensdag tot zaterdag geopend van 12 tot 17 uur. Speciaal vandaag blijft de expositie voor bezoekers van Dag in de Branding 03 open tot 20.00 uur