bob ostertag: living cinema
concertante uitvoering
Bob Ostertag | Componist, performer, historicus, instrumentenbouwer, journalist, activist en kayak-instructeur – het werk van Bob Ostertag is niet eenvoudig onder één noemer te brengen. Hij bracht 21 CD’s uit, 2 films, 2 DVD’s en 2 boeken. Zijn artikelen over contemporaine politiek verschenen wereldwijd in vele talen. De elektronische instrumenten die hij ontwierp, behoren tot de meest geavanceerde technologie van zowel muziek- als video-performance. Ostertag trad over de hele wereld op tijdens muziekfestivals, filmfestivals en multi-media events, en werkte samen met uiteenlopende sterren als het Kronos Quartet, avantgardist John Zorn, heavy metal ster Mike Patton, jazz grootheid Anthony Braxton, punk rocker Lynn Breedlove, drag diva Justin Bond en filmmaker Pierre Hébert uit Quebec.
Ostertag is hoogleraar ‘Technocultural Studies and Music’ aan de Universiteit van Californië. Het concert in <TAG> op 19 mei is zijn eerste optreden in Den Haag.

Samen met Pierre Hébert ontwikkelde Ostertag een project onder de naam Living Cinema, waarin film wordt benaderd als live performance. Begin april 2006 vindt in Beiroet de première plaats van Special Forces, een werk over de Israëlische invasie van Libanon in 2006. De muziek in dit project is ontleend aan computergames en in de voorstelling worden zowel beeld als geluid door middel van spelcomputers gemanipuleerd. In Den Haag zal Ostertag laten horen dat de muziek uit dit project heel goed op zichzelf kan staan.