robin de raaff: entangled tales
Nederlandse première
Robin de Raaff bijt het spits af. Het korte orkeststuk Entangled Tales schreef hij in opdracht van het Boston Symphony Orchestra. Met dit orkest beleefde het in 2007 zijn wereldpremière tijdens het Tanglewood festival voor hedendaagse muziek. Deze naam komt tweevoudig terug in de titel, want De Raaff verwijst zowel naar ‘Tanglewood Tales’ van Hawthorne als naar het Tanglewood Music Center, waar hij als senior fellow aan verbonden was.
In het werk horen we een vloeiende mozaïek van ritmes, korte melodieën en klankleuren in een steeds veranderende samenhang. Grote nadruk ligt op dynamiek en speelwijze – zo laat hij de violen ergens strijken met de houten kant van de strijkstok – en op die manier ontstaat een eb en vloed van muzikale dichtheid en transparantie.

De Raaffs muziek komt voort uit een mengeling van intuïtie en zijn fascinatie voor getalsverhoudingen, waaraan hij de structuur van zijn composities ophangt. Inspiratie haalt hij zowel uit klassieke en impressionistische muziek als uit jazz. De Raaff wordt gezien als een van de meest briljante vertegenwoordigers van zijn generatie. Sinds Pierre Boulez hem opmerkte, kreeg zijn carrière een impuls en won hij diverse prijzen.