lunapark ensemble: elevated extended
Programma wordt afgewisseld met Inserts in het kader van X New Forms Festival 2009
Centraal in ‘Elevated Extended’ staat Men van de Amerikaanse componist en Pulitzer Prize- winnaar David Lang. Lang beschouwt het verstilde en langgerekte Men als een tromboneconcert. Niet omdat de solopartij op de voorgrond treedt, maar omdat die op een tragische manier probeert zijn lange, droeve tonen over het voetlicht te brengen. “Men is about men, and the history of men”, zegt Lang hierover. Kunstenaar Matt Mullican maakte met archiefmateriaal een film op Langs muziek, onder de titel Elevated. De documentaire zwartwitbeelden passen naadloos op de roerloze klanken uit het ensemble. Lunapark voerde in september de Nederlandse première van Men (muziek) en Elevated (muziek en film) uit. In de Dag in de Branding is het werk voor het eerst boven de rivieren te horen.
Op weg naar Elevated wordt het publiek alvast in de stemming gebracht met muziek van Aphex Twin. In de bewerkingen van Anthony Fiumara vormen de strakke jungle beats van Richard D. James - zoals zijn echte naam luidt - een stevig contrast met de zwevende klanken uit de USA.

Lunapark is een nieuw Brabants ensemble, opgericht door Arnold Marinissen en Anthony Fiumara, met Marinissen als dirigent.
Dat de grenzen tussen hoge en lage kunst steeds meer vervagen, daar geloven we bij Lunapark niks van. Maar dat er in de hedendaagse muziek gebieden zijn waar ruimte is voor de meest uiteenlopende stromingen – dat vinden we wél interessant. Lunapark wil deze muziek in al haar verscheidenheid laten horen. De naam staat voor het machinale in de stukken die het ensemble uitvoert. Maar ook voor spanning, het avontuur, de pret, de onverwachtse bochten, de snelle loopings en het uitzicht op de blauwe lucht.
Dat verrassende zit hem niet alleen in de programmering, waar je op één avond van de ene muziekhoek naar de andere kunt worden geslingerd. Pop- en rockinvloeden staan er gebroederlijk naast meer klassiek georiënteerde werken. Naast klassieke concertzalen treedt het ensemble nadrukkelijk ook op in jazz- en popzalen. Lunapark selecteert zijn jonge en meer ervaren topmusici op die brede blik. Die samenstelling en het avontuurlijke repertoire maken Lunapark tot een uniek ensemble in het Nederlandse muziekleven. Niet voor niets heeft Lunapark zijn natuurlijke thuis gevonden op Strijp-S in Eindhoven – het oude Philips-terrein dat het epicentrum is geworden voor jonge makers die zich op het snijvlak van media en verschillende genres begeven.

Lunapark
Koen Kaptijn - trombone