au en mia mia
Op vrijdag en zaterdag 11 en 12 december 2009 vindt de zesde editie van het festival State-X New Forms plaats in en rondom het Paard van Troje met als uitbreidingslocatie het cultuurcentrum Koorenhuis in Den Haag. Dit tweedaagse internationaal georiënteerde festival van avant-rock, cutting-edge electronics en nu-art zal dit jaar wederom in het teken staan van experimentele muziek en kunst. State-X New Forms 2009 presenteert o.a. Peter Greenaway, Battles, Falty DL, zeitkratzer orchestra, Three Trapped Tigers, Jon Hopkins feat. Davide Rossi en Slaraffenland.

AU (uitgesproken als Eej-Joe) is de band van multi-instrumentalist Luke Wyland. Wyland startte AU toen hij afstudeerde aan het Massachusetts College of Art in Boston en vond daarna aansluiting in de secene van Portland. AU bestaat behalve uit Luke Wyland ook uit Dana Valatka op drums, maar de pool groeit soms uit tot een reuzenbezetting met koor en andere instrumentalisten. Hoewel hij tegenwoordig in Portland Oregon woont, kun je duidelijk horen dat Wyland op verschillende plekken in de VS heeft rondgezworven. Het Amerikaanse landschap is overal, net zoals het heden en verleden. AU maakt geen gewone psychedelische folk, daarvoor zijn Wyland en zijn vrienden veel te behendig op hun instrumenten en besteden ze bovendien teveel aandacht aan kleine aspecten van hun sound. AU luistert net zo lief naar hedendaags klassiek als naar de popmuziek uit Amerika.

MIA MIA / Op een dwaalspoor door het leven is MiaMia roodkapje. Klein van stuk, soms wat naïef, maar gevaarlijk nieuwsgierig en eigenwijs. Van tekenen en schilderen dwaalde ze naar industrieel design, nam een bospaadje naar film, stortte zich op de journalistiek om vervolgens via de poëzie bij geluidskunst terecht te komen. Steeds door iets op de hielen gezeten, zonder al te lang de vruchten te plukken van dezelfde boom. Gedreven door een hang naar het experiment, neemt de van oorsprong Roemeens-Hongaarse MiaMia geluid in zich op als een gulzig dier. Samengesmolten met flarden poëzie giet ze het uit in de vorm van soundscapes. De grote boze wolf blijkt zij zelf.