alvin lucier in den haag : bird and person dyning
Lucier's werk kan worden gezien als voorloper van veel stromingen binnen de hedendaagse muziek
Bird and Person Dyning (1975) voor performer met 2 microfoons, versterker, luidsprekers en een elektronischevogel- lokroep / Performers Alvin Lucier and Nicolas Collins
Lucier: “Op een dag kreeg ik met de post een elektronische kerstversiering toegestuurd. Zo'n ding dat je in de kerstboom kunt hangen, als je dan het stekkertje in het sEditiecontact sEditiet gaat het ding als een vogel te tjilpen. Dat bracht me op het idee om het geluid van dat vogeltje te versterken en te manipuleren. Zo is het begonnen."
Bird and Person Dyning is een mijlpaal in het oeuvre van Alvin Lucier. Geplaatst in de muziekgeschiedenis is het ook een volstrekt uniek stuk. Wat we horen (en zien) is een componist die naar zichzelf luistert terwijl hij luistert naar zichzelf.
We zien een solo performer die twee microfoons op zich draagt. Op het speelvlak staan een paar luidsprekers en de hierboven beschreven kerstversiering waarin afspeel/opnameapparatuur is verborgen, die de lokroep van een vogel produceert. Microfoons en afspeelapparatuur zijn op de luidsprekers aangesloten. De performer (componist) beweegt zich langzaam door de ruimte. In vertraagde bewegingen zet hij telkens voorzichtig een enkele stap. Of hij staat stil en maakt een nauwelijks waarneembare beweging met een van zijn armen of zijn hoofd.
Het luisteren – van de componist – naar zichzelf, terwijl hij naar zichzelf luistert, en de bewegingen (en geluiden) die hij al doende maakt, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Interactief beïnvloeden ze elkaar. Het publiek hoort wat de componist hoort terwijl hij luistert naar zichzelf: de elektronische lokroep van de vogel én het geluid dat hij maakt terwijl hij naar zichzelf en de lokroep luistert.

Doordat van het één telkens - en telkens ook in versterkte mate (de microfoons, de interactiviteit) - het ander komt, slaat de door het gedrag van de componist in eerste instantie met aandacht en intimiteit geladen, transparante sfeer, plotseling om in een uitermate complexe en ook catastrofale, akoestische situatie.

*Dyne: noun Physics a unit of force that, acting on a mass of one gram, increases its velocity by one centimetre per second every second along the direction in which it acts.  ORIGIN from Greek dunamis ‘force, power’.