alvin lucier in den haag: sferics
Lucier's werk kan worden gezien als voorloper van veel stromingen binnen de hedendaagse muziek
Sferics (1981) geluidsinstallatie door middel van opnames van ionosferische storingen, voor grote loop-antenne en opname/terugspeel-appartuur
Locatie > Hemels Gewelf, Kijkduin* / Uitvoering: Anne Wellmer en Bram Vreven / Gratis Toegang
SFERIX is een geluidsinstallatie in de vorm van een directe opname (live registratie) van ionosferische (atmosferische) storingen (in allerlei toonhoogtes en frequentiesterktes) die, opgevangen door een grote, spiraalantenne via draadloze koptelefoons versterkt worden doorgegeven aan het luisterende publiek.
Waar de concertante werken van Lucier met grote regelmaat wereldwijd worden gespeeld, zijn het met name zijn grote – bij gebrek aan een beter woord – ‘atmosferische’ werken die zelden tot nooit klinken. En al zeker niet in een natuurlijke setting (buitenlocatie). Dit soort werken ontstaat vaak ook ter plekke, waarbij de aard en betekenis van de fysieke omgeving een doorslaggevende rol spelen bij de realisatie van wat Lucier met een stuk wil bereiken. Vanwege het ideale karakter van het Hemels Gewelf heeft Lucier besloten om speciaal voor deze locatie een nieuwe versie van Sferics te maken, die op zaterdag 29 mei 2010, ’s avonds, kort nadat de schemering is ingetreden, in premiere gaat.

Met dank aan stichting Stroom, vindt de première van Sferics dus plaats op een werkelijk ideale locatie: de ‘kunstmatige krater te Kijkduin’ zo genoemd door de bedenker, de landschapskunstenaar en architect James Turrell – en sinds de totstandkoming in 1992 beter bekend onder de naam ‘Het Hemelse Gewelf’*
Waar Turrell het mogelijk maakt om dat wat de natuur in wezen is, visueel waar te nemen en -gesensibiliseerd door de kenmerkende sfeer van het Hemelse Gewelf - te ondergaan, voegt Lucier daar binnenkort een belevenis aan toe, namelijk om, als luisteraar, die natuur ook als niet alleen als fascinerend- maar ook rustgevend auditief fenomeen te ervaren.
In de duinen van Den Haag waar het licht zo tastbaar aanwezig kan zijn, heeft Turrell een plek gemaakt om naar de lucht te kijken: ‘Hemels Gewelf' in Kijkduin. Op de Editie van een van de puinduinen is een kom aangelegd in de vorm van een ellips, 30 meter breed, 40 meter lang. De glooiingen aan de binnenkant van de krater zijn ingezaaid met gras en in het midden staat een monumentale bank van natuursteen waarop twee personen achterover kunnen liggen en kunnen zien hoe de hemel de vorm van een gewelf kan aannemen. Op een hoger gelegen duin staat eenzelfde bank waar zich een panorama ontvouwt over de zee, het strand en het vlakke  land daarachter. In de richting van de horizon wordt het gewelf geleidelijk platter. Het Hemels Gewelf is onlangs door de organisatie die het beheert, Stroom Den Haag, volledig en voortreffelijk gerestaureerd.