alvin lucier in den haag: still lives
Lucier's werk kan worden gezien als voorloper van veel stromingen binnen de hedendaagse muziek
Still lives (1995). Voor tape en piano / Reinier van Houdt, piano
Lucier: “ Toen de pianist Joseph Kubera me vroeg om een stuk voor hem te schrijven, werd dat een suite van acht korte bewegingen. Om de vorm van die bewegingen te kunnen bepalen besloot ik spontaan om gewoon bij mij thuis om me heen te kijken en dingen te kiezen waar mijn blik aan bleef hangen. Het eerste wat ik zag was de hangmat die in mijn tuin tussen twee bomen gespannen was, vervolgens zag ik een lichtvlek in de vorm van een grote diamant die door de stralen van de zon op de kamervloer werd geprojecteerd. In de keuken koos ik voor een stel eetstokjes die op het aanrecht lagen.
Toen ik de vormen gevonden had, tekende ik ze op papier met een precieze notatie van toonhoogtes en tijdsduur. Bob Bielecki programmeerde de partituren op een computer en maakte er opnames van. Vervolgens kopieerde ik de vormen op notenpapier waar ik de toonhoogtes voor de piano op zo’n manier op noteerde dat er in de uitvoering van tape en live muziek een goed hoorbare maar net iet afwijkende overeenkomst in het ritme zou ontstaan.
Omdat het de pianist vrij staat om zijn aanslag te versnellen of vertragen, ontstaat er niet alleen een variatie in het ritme maar ook een weldadig magische sfeer. De pianist moet er de tijd voor nemen om die sfeer te creëren, net als de bezoeker de tijd nodig heeft om die hypnotiserende sfeer te proeven.

STILL LIVES
I. Sunlight Diamond 2:37
II. Hammock 2:40
III. Barbecue Grill 4:54
IV. Lamp Shade 2:38
V. Two Floor Tiles 3:03
VI. Ferns 3:25
VII. Bread Knife 2:50
VIII. Chopsticks 2:52