louis andriessen: anaïs nin
Uitvoering: NAP | Zang en performance: Cristina Zavalloni
Jeroen De Man, regie / Joggem Simons, film | Michiel van Dijk, Gertjan Loot, Gerard Bouwhuis, Heleen Hulst, Niels Meliefste, Ron Schaaper

Het alom geprezen monodrama Anaïs Nin van componist Louis Andriessen is eindelijk te beleven in Den Haag tijdens Dag in de Branding. Andriessen componeerde het stuk speciaal voor zijn muze Cristina Zavalloni en het ensemble Nieuw Amsterdams Peil, naar de ongecensureerde dagboeken van de Franse schrijfster Anaïs Nin

Centraal staat de liefdesverhouding van de Franse schrijfster met haar vader, de componist en pianist Joaquin Nin. Na twintig jaar afwezigheid ziet ze hem terug en verleidt ze hem. In filmfragmenten figureren haar minnaars René Allendy en Antonin Artaud en de schrijver Henry Miller. Ondanks de vele mannen in haar leven wordt Anaïs echter geplaagd door eenzaamheid. De muziek laat de passie, ironie en wanhoop voelen van deze veelzijdige en briljante schrijfster.

De wereldvermaarde Nederlandse componist Louis Andriessen schreef Anaïs Nin muziektheater voor één stem en acht musici speciaal voor zijn muze, de Italiaanse zangeres Cristina Zavalloni en Nieuw Amsterdams Peil (NAP). Zavalloni schitterde eerder in werken van Andriessen zoals La Commedia, Inanna en La Passione.

Nieuw Amsterdams Peil is een groep van geestverwante en bevriende musici die de diversiteit en rijkdom van de kamermuziek, van componisten en van uiteenlopende muziekstromingen wil laten zien. De nadruk ligt daarbij op 20e eeuws repertoire. Het leggen van verbanden tussen componisten en hun inspiratiebronnen of breder gezien, het plaatsen van componisten binnen het kader van de muziekgeschiedenis, behoort tot hun prioriteiten.

>Het spelerscollectief, dat in 2005 werd opgericht door violiste Heleen Hulst en pianist Gerard Bouwhuis, bestaat uit louter specialisten op het gebied van de uitvoeringspraktijk van nieuwe muziek. Hierom worden zij regelmatig benaderd door componisten die graag voor hen willen schrijven. eerder werden stukken voor NAP gecomponeerd door Martijn Padding, Guus Janssen en Rob Zuidam. In 2010 gaat het door Louis Andriessen voor NAP en Cristina Zavalloni geschreven monodrama Anaïs Nin in première.

In seizoen 20092010 presenteert NAP een serie van drie concerten in het Muziekgebouw aan 't IJ, waarin de componisten Guus Janssen, Richard Ayres en Pavel Haas centraal staan. Eerder werden programma's rond Ligeti, Cage en Poulenc gepresenteerd. Ook met andere kunstdiciplines wordt samengewerkt. Zo is Anaïs Nin een monodrama met filmfragmenten, was er in 2008 een dansproject in samenwerking met choreograaf Paul Selwyn Norton, en werd in 2009 in samenwerking met Olga Zuiderhoek (vertelster) en Marijke van Warmerdam (beelden) l'Histoire de Babar van Francis Poulenc uitgevoerd.