ghalia benali zingt liederen van oum kalthoum
Inleiding: Saskia Törnqvist
Nergens wordt zo expressief en met zoveel gevoel voor dubbelzinnige taal gezongen als in de klassieke Arabische muziek. Tegelijk heeft die muziek allerlei kenmerken waar een geoefend moderne muziek-oor flink z'n best voor moet doen. Dit komt mede door de microtonaliteit die kenmerkend is voor de klanken uit de Arabische wereld.

De Tunesische zangeres Ghalia Benali, die al jaren in haar tweede thuisland België woont en werkt, laat een warme Arabische wind waaien over de Nederlandse concertpodia. Ze kreeg bekendheid door haar prachtige vertolking van de liederen van Oum Kalthoum, Egyptisch grootste zangeres ooit.

Ghalia Benali groeide op binnen een artistieke familie en kwam zo al vroeg in contact met muziek en poëzie: Franse chanson, Egyptische en Indische musicals, melodieën uit Syrië, de (onvermijdelijke) Egyptische zangeres Umm Kulthum en (uiteraard) de gezongen lezingen uit de Koran. Ghalia is geboren in Brussel in 1968. Op driejarige leeftijd vertrekt ze met haar familie naar het zuiden van Tunesië waar ze verder opgroeit en studeert tot haar 21. Reeds als kleuter zingt ze en toont Arabische en Indische dansen op familiefeestjes. Ghalia heeft een erg artistieke familie die haar al vroeg voedt met diverse poëzie en muziek: Franse chansons; Egyptische en Indische theatermuziek; melodieën uit Syrië en Irak en de 'tartil', de gezongen lezingen uit de Koran, en de bijzondere dichtkunst van Oum Kalthoum.

Na haar wetenschappelijke opleiding in Tunis, komt ze terug naar Brussel om er in St. Lucas 'Grafiek' te studeren. Ze besluit in België te blijven en wil de melancholie van haar kinderparadijs en het geluk dat ze er kende, met het publiek delen. Door het zingen vindt ze contact met andere rijke en knappe culturen. Het is voor haar tevens een manier om zichzelf beter te leren kennen en haar juiste plaats te vinden binnen al deze verschillende emoties.Ze zong voor het eerst in 'de Amadeus' te Brussel en werd al snel uitgenodigd voor tournees naar Portugal en Andalusië, waar ze dan weer de rijkdom van de flamenco ontdekte. Ghalia zingt met een aparte expressie en een sterke sensualiteit, bezit een stem die je diep raakt.