low yo yo stuff | over leven en werk van captain beefheart
Noord Nederlands Toneel | Frans Lammers
Na het doorslaand succes in het eigen Theater De Machinefabriek te Groningen staat het Noord Nederlands Toneel nu in het Theater aan het Spui met Low Yo Yo Stuff. Een psychedelische trip door het leven van Captain Beefheart, geschreven en geregisseerd door Ko van den Bosch.

In Low Yo Yo Stuff vertolkt Frank Lammers op magistrale wijze de rol van Rikkie Black. Deze fan van Captain Beefheart denkt in het hoofd van The Captain te zijn geboren en begint een zoektocht naar de 'Lost Record', het album dat Beefheart anno 1973 opnam, maar dat nooit werd uitgebracht. Low Yo Yo Stuff is naast een hallucinogene caleidoscoop van Beefhearts 'greatest' een ode aan de artistieke en maatschappelijke vrijheid.

De vorig jaar overleden Don van Vliet (1941), alias Captain Beefheart, richtte in de jaren zestig zijn Magic Band op. Hun experimentele dubbel-lp Trout Mask Replica (1969, geproduceerd door Frank Zappa) zond een schokgolf door de toenmalige pop- en rockscene. Want als self-made muzikant kneedde Beefheart uit aardse klanken, complexe ritmes en surrealistische teksten een geheel eigen muziekstijl die ongemakkelijk tegen de blues, acid-rock en free jazz aan schuurt.

Frank Lammers is vaste gastacteur van het NNT. Hij is winnaar van de Arlecchino 2002 en het Gouden Kalf 2006.
Muziek: René van Barneveld / Joost Buis / Richard Heijerman / Wouter Planteijdt / Dolf Planteijdt - Geluid: Chris Mertens