hauschka en samuli kosminen |
Daydreaming 6
Hauschka is het alias van de in Düsseldorf werkzame Volker Bertelmann. Na tien jaar als klassiek pianist te hebben opgetreden nam Bertelsman de naam Hauschka aan. Vanaf dat moment concentreerde hij zich op het fenomeen van de 'geprepareerde' piano. Hij deed dit met de vooropgezette, ietwat sarcastische bedoeling om het traditionele verwachtingspartroom te ondermijnen dat kleeft aan de concertvleugel en de daarbij horende uitvoeringspraktijk. In de traditie van John Cage prepareert Hauschka de klankkast en snaren van de door hem bespeelde vleugels met allerlei 'wezensvreemd' materiaal, zoals plakband, schroeven, stukjes rubber, ping pong ballen, vilt, aluminiumfolie, pruiken en wat hem verder van pas lijkt te komen. Dat zijn concerten 'speels en avontuurlijk'en ook 'onconventionele' worden genoemd, mag niemand verbazen. Inmiddels is zijn alias en life-show een begrip geworden. Mojo Magazine: "De klanken die Bertlemann uit zijn piano tover zijn ronduit verbluffend."

Samuli Kosminen is naast een percussionist ook Finlands meest innovatieve sampler. Kosminen, wat kosmisch betekend in het Fins, studeerde aan het Helsinki Pop & Jazz Conservatorium, kwam uit voor Finland in het Eurovisie Songfestival.