gérard grisey: quatre chants pour franchir le seuil
Asko|Schönberg | Reinbert de Leeuw, dirigent | Barbara Hannigan, sopraan
Tijdens dit concert wordt de Theo Bruinsprijs aan Reinbert de Leeuw uitgereikt. Lees meer.

Quatre Chants our franchir le seuil
is de laatste compositie die Gérard Grisey voltooide. Alsof hij zijn vroegtijdig einde voorvoelde, wordt de dood in alle vier teksten gethematiseerd.

1  La mort de l'ange | 2  La mort de la civilisation | 3  La mort de la voix | 4  La mort de l'humanité

Grisey gebruikt teksten uit vier verschillende tijdperken en culturen: versregels van de Franse Christian Guez-Ricord (1948-1988); grafinscripties uit het Egyptische Middenrijk (ca. 2040-1783 v.Chr.); verzen van de Griekse dichteres Erinna (ca 600 v.Chr.) en fragmenten uit het Gilgamesj-epos (ca. 2112-2000 v.Chr.). Opvallend is dat geen enkele tekst het stervensproces als angstwekkend beschouwt, maar als overgang naar een andere bestaansvorm - vandaar de titel ‘vier gezangen om de drempel over te steken’.

De ‘spectralist’ Grisey was een meester in het creëren van zinderende klanklandschappen en heeft zich in zijn zwanenzang nog overtroffen. Ritselende brushes op een grote trom; reciterend, soms stamelend gezang, en microtonale stemmingen evoceren een klinkend schimmenrijk. Berusting en kalmte overheersen, maar onverwacht dalende, lamento-achtige mineurdrieklanken grijpen je onverbiddelijk bij de strot. Met minimale middelen schept Grisey een maximum aan zeggingskracht. Tekst: Thea Derks
Interview met Gerard Grisèy
(Engels)