louis andriessen: de staat & hommage aan reinbert
Residentie Orkest | Asko|Schönberg | Ludwig | Studenten KC
Olv Etienne Siebens
(Hommage), Reinbert de Leeuw (De Staat)

Hommage aan Reinbert
is een wereldpremière voor twee ensembles en orkest, een verrassingscompositie voor Reinbert door een bevriend componist. Het is de wens van de componist dat de jubilaris niet zelf dirigeert maar als luisteraar in het publiek deze nieuwe muziek tot zich neemt.

De première van De Staat in november 1976 werd beschreven als een ‘hevige klap met nauwelijks verholen politieke lading’ (Kees Arntzen). Het werk voor de niet gangbare bezetting van twee gelijkwaardige orkesten tegenover elkaar, stelt de relatie tussen muziek en politiek en de invloed van de staat ter discussie: "Ik schreef De Staat als een bijdrage in het debat over de verhouding tussen muziek en politiek. Veel componisten zien hun werk als iets dat op de een of andere manier boven sociale invloeden staat. Ik ben het daar niet mee eens. De manier waarop je muzikaal materiaal arrangeert, de technieken die je gebruikt en het soort instrumenten waar je voor schrijft worden grotendeels gedetermineerd door je eigen sociale achtergrond en luisterervaring, en de beschikbaarheid van financiële ondersteuning".

In het stuk worden passages dialoog van Plato gebruikt. Andriessen hierover: "Zijn tekst is controversieel in politiek opzicht, misschien zelfs volkomen negatief: Iedereen kan zien dat de uitspraak van Plato dat de Mixolydische toonladder verboden moest worden wegens een kwalijke invloed op de karakterontwikkeling absurd is. Mijn tweede reden voor het schrijven van De Staat is in directe tegenspraak met de eerste: Ik vind het namelijk jammer dat Plato ongelijk had. Was het maar waar dat je via muzikale vernieuwingen de wetten van de staat zou kunnen veranderen!"