claude vivier: siddartha - journal
Residentie Orkest | Asko|Schönberg olv Siebens
“I’m not the one writing my music,” Claude Vivier once said, “perhaps it’s written by the flowers I smelled, a gesture I made, people I saw, the stars, you never know.”

Siddhartha (1976) is een compositie naar de roman van Hermann Hesse over een jongeman op zoek naar spirituele verlichting. Toen Reinbert de Leeuw de muziek van Vivier jaren later leerde kennen, was hij er direct van ondersteboven: "Zijn klankwereld heeft pure magie. Alle instrumenten zingen, alsof er één adem door een stuk gaat."
Vivier deelt het symfonieorkest op in acht groepen, een benadering die nauw aansluit bij de door De Leeuw zo vurig verdedigde ensemblecultuur.

Journal (1977): 1: Jeugdjaren | 2: De liefde | 3: De dood | 4: Na de dood
Claude Vivier werd in 1948 in Montreal geboren en in een weeshuis geplaatst. Zijn natuurlijke ouders heeft hij nooit gekend. Hij is zijn leven lang tevergeefs op zoek geweest naar zijn moeder. Zijn frustratie hierover is te horen in een aantal van zijn composities waarin hij, heel aangrijpend, met haar probeert te communiceren. “Tijdens het schrijven van Journal was het net of er iemand in de kamer aanwezig was die wilde dat ik dit stuk zou maken”. Claude Vivier over 'Journal' (Engels)