uitreiking matthijs vermeulenprijs 2015
Peter Adriaansz ontvangt de prijs voor zijn 'Scala II'  | Lees meerComponist Peter Adriaansz is door een vakjury unaniem verkozen als winnaar van de Matthijs Vermeulenprijs 2015, die op 12 december 2015 tijdens de 38ste editie van Dag in de Branding aan hem wordt uitgereikt. Adriaansz krijgt de prijs voor zijn 25 minuten durende compositie 'Scala II', die op 12 december door Slagwerk Den Haag en pianist Ralph van Raat wordt uitgevoerd.

Uit het juryrapport: "Met 'Scala II' is gekozen voor een originele compositie die een zeldzaam raffinement vertoont, en van zeer hoog niveau is. 'Scala II' is een voltreffer binnen het eigenzinnige oeuvre van Peter Adriaansz. Adriaansz is als componist bekend met slagwerk, maar onttrekt zich in 'Scala II' aan het gangbare idioom van slagwerk en piano. Daarmee weet hij een geheel nieuwe klankwereld tot leven te wekken. Het werk heeft de potentie aansluiting te vinden bij een grote groep luisteraars en is daarmee volgens de jury grensoverschrijdend en toegankelijk tegelijkertijd. Peter Adriaansz heeft met 'Scala II' een bijzondere artistieke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de hedendaagse muziekpraktijk. Als pleitbezorger van de hedendaagse gecomponeerde muziek is hij voorbeeld stellend voor nieuwe generaties componisten." 

De Matthijs Vermeulenprijs is de belangrijkste Nederlandse compositieprijs, vernoemd naar de in 1967 overleden componist Matthijs Vermeulen. Deze prijs, ter waarde van € 20.000, wordt tweejaarlijks beschikbaar gesteld door het Fonds Podiumkunsten aan een Nederlands componist, die naar het oordeel van een onafhankelijke jury een bijzonder werk heeft gecomponeerd op het terrein van de hedendaagse muziek. Lees het interview met Peter Adriaansz in NRC Next