joey roukens: roads to everywhere
Asko|Schönberg o.l.v. Clark Rundell - Joseph Puglia, viool

Asko|Schönberg speelt het nieuwe vioolconcert Roads to Everywhere van Joey Roukens. De jonge Nederlandse componist schreef het werk op het lijf van Joseph Puglia, vaste violist van Asko|Schönberg, met veel oog voor diens expressieve, lyrische speelstijl. Roukens (1982) staat bekend om zijn eclectische stijl; hij verbindt elementen uit de meest uiteenlopende stijlen en zijn composities kenmerken zich door vaak spannende en soms grillige wendingen. Het nieuwe vioolconcert bestaat uit twee delen. Het eerste deel is energiek, virtuoos en vol opzwepende grooves, het tweede daarentegen langzaam, melodisch en zeer lyrisch.

Thea Derks: introductie-in-vijf-vragen op het Vioolconcert van Joey Roukens | Lees meer

Roads to Everywhere is tot stand gekomen met financiële steun van Ammodo en Fonds Podiumkunsten, compositie in opdracht van Asko|Schönberg en Muziekgebouw aan 't IJ.
natalia dominguez rangel: las casas del ferrocarril
Asko|Schönberg o.l.v. Clark Rundell

Van Natalia Domínguez Rangel klinkt het werk Las Casas del Ferrocaril, dat zij in 2008 schreef voor het ensemble, nog tijdens haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam.

In Las casas del ferrocarril onderzoekt de componist diverse tegenstellingen.

Tegenstellingen in register: van hoog tot heel laag.

Tegenstellingen in dynamiek: van hard naar zacht.

Tegenstellingen in de structuur: dicht, open, subtiel, ruw, stilte.

De inspiratie voor het stuk kwam voor Natalia van een arme wijk van haar geboortestad Bogotá, die Las casas del ferrocarril genoemd wordt ('de huizen van de spoorlijn') en ook bekend staat als “El cinturon de pobreza” (de 'poverty belt'). Geschokt door de extreme tegenstellingen in de samenleving, waar een minderheid in zeer luxe omstandigheden leeft waar de armoedige leefomgeving van anderen scherp bij afsteekt, stelde zij tegenstellingen centraal in haar werk. De componist laat het daar echter niet bij, maar gaat in dit werk op zoek naar de schoonheid van uitersten - en van de opheffing daarvan

.