johan wagenaarprijs voor louis andriessen

De Johan Wagenaar Prijs 2008 is toegekend aan niemand minder dan Louis Andriessen. Dit in navolging van zijn vader Hendrik Andriessen, die de oeuvre prijs vijftig jaar eerder, in 1958, als eerste ontving. De prijs is op op 28 januari 2009, door mevrouw Marieke Bolle, wethouder van cultuur, aan de laureaat uitgereikt in Theater de Regentes in Den Haag.

Gevraagd naar wat hij bij deze bijzondere gelegenheid graag zou willen laten uitvoeren, noemde Louis Andriessen onmiddellijk Dubbelspoor.  Deze choreografische compositie ligt hem zeer na aan het hart en het is veelzeggend dat hij uit zijn omvangrijke oeuvre juist dit werk spontaan heeft gekozen.

JURY 2008: Winnie Sorgdrager (voorzitter) / Anthony Fiumara / Arnold Marinissen / Elmer Schönberger / Cees van Zeeland (namens de Johan Wagenaar Stichting). Lees het Juryrapport

"Andriessen heeft nooit voor gebaande wegen gekozen maar als weinigen van zijn tijdgenoten gezocht naar alternatieven in de uitvoeringspraktijk. Dat hij daarbij de orkestcultuur grotendeels links heeft laten liggen, is een van de belangrijkste oorzaken geweest van de enorme bloei van de Nederlandse ensemblecultuur... Elke Andriessen-compositie vraagt om een eigen specifiek ensemble en heeft een eigen specifieke invalshoek. Zo wordt elk werk een statement, over zowel muzikale- als buitenmuzikale onderwerpen."

De Johan Wagenaar Prijs wordt verleend namens de gemeente Den Haag en is als oeuvreprijs uniek in Nederland.
De prijs werd in 1958 voor het eerst uitgereikt