johan wagenaarprijs voor louis andriessen | dubbelspoor

De Johan Wagenaar Prijs 2008
is toegekend aan niemand minder dan Louis Andriessen. Gevraagd naar wat hij bij deze bijzondere gelegenheid graag zou willen laten uitvoeren, noemde Louis Andriessen onmiddellijk Dubbelspoor.  Deze choreografische compositie ligt hem zeer na aan het hart en het is veelzeggend dat hij uit zijn omvangrijke oeuvre juist dit werk spontaan heeft gekozen. Lees het Juryrapport

Beppie Blankert en Louis Andriessen hebben nauw samengewerkt om Dubbelspoor te maken. De muziek markeert de drie delen waaruit het stuk bestaat. Andriessen heeft zich laten inspireren door het onderwerp en schaduwmuziek geschreven, met een glasachtige klank, waarin treinen voorbij razen. De tekst van Samuel Beckett bepaalt dat de scène zich afspeelt op een verlaten station. Een man wacht op het perron op een trein. hij weet niet wanneer deze komt en waarheen de reis hem voert. De danser danst en spreekt de tekst van Beckett alsof hij associatief hardop denkt. In het tweede deel verschijnt in het spiegelbeeld van de man een tweede figuur. Soms lijken de figuren samen te dansen, dan weer vermengen de beelden zich of verdwijnt de tweede figuur in het niets.
Dubbelspoor 2008 is een productie van de Johan Wagenaar Stichting in samenwerking met de Stichting Beppie Blankert Dansconcerten, het Grand Theatre Groningen en Holland Dance.

Vorige pagina