willem pijperprijs voor yannis kyriakides

Op zaterdag 10 december werd de Willem Pijperprijs namens gemeente Den Haag, en op voordracht van de Johan Wagenaar Stichting, uitgereikt aan componist Yannis Kyriakides voor| Dreams of the Blind (2007). In Dreams of the Blind verkent Kyriakides de droomwereld van blinde mensen. "Duiken er beelden op in de dromen van mensen die nooit hebben gezien?" En: "kun je klanken dromen, of woorden?" Lees het juryrapport

Met een zorgvuldig geconstrueerde dialoog tussen ensemble, live elektronica en tekstprojecties maakt Dreams of the Blind die vragen tastbaar. Want al is er in dromen van blinden vaak sprake van sensaties die met taal maar moeilijk te beschrijven zijn, "daar waar taal tekort schiet, blijkt muziek in staat om emotionele reacties op te roepen en dubbelzinnigheden te verklaren", aldus de componist. In het juryrapport roemt de Johan Wagenaar Stichting de toegankelijke en overtuigende manier waarop Kyriakides zijn artistieke doelstellingen in Dreams of the Blind heeft gerealiseerd. In het bijzonder de nauwe verwevenheid van elektro-akoestische muziek enerzijds en projecties van droombeschrijvingen anderzijds. Zienden worden zo deelgenoot van de gedachten en emoties, zoals die verschijnen in de dromen van blinden.

Terug naar het programma van deze Editie