uitreiking kees van baarenprijs aan mayke nas

Naar programma #40: Uitvoering Down the Rabbit Hole door het Residentie Orkest

Componist Mayke Nas ontvangt op zaterdag 14 mei 2016 tijdens de 40ste editie van Dag in de Branding de Kees van Baaren Prijs uit handen van Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur van de gemeente Den Haag. De prijs is toegekend voor het werk Down the Rabbit Hole (2012). Bij de uitreiking van de prijs op zaterdag 14 mei in het Haagse Zuiderstrandtheater zal het Residentie Orkest het bekroonde werk uitvoeren onder leiding van dirigent Otto Tausk,

Picture yourself in a boat on a river…", zo begint 'Lucy in the Sky with Diamonds' van de Beatles. Het bootje is van Lewis Carroll, die al roeiend op de Thames bij Oxford aan drie meisjes een spannend verhaal vertelt: 'Alice in Wonderland'. De Beatles schreven er een hallucinerend mooi liedje over (dat het liedje op grond van de titel met LSD geassocieerd werd was niet zo raar) en plaatsten Lewis Carroll als ode temidden van hun helden op de hoes van Sgt. Pepper. Net als Karlheinz Stockhausen overigens, maar dit terzijde. Via de Beatles terug naar Alice in Wonderland.

De begeleidingsmelodie van Lucy heeft, platgestampt als roze en blauwe muisjes, haar weg gevonden in de opening van Down the Rabbit-Hole voor het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Ingekrompen en uitgerekt slingert de golvende reeks noten zich met een steeds grotere curve door het stuk heen, zoals Alice alsmaar slinkt en groeit tijdens haar belevenissen in het konijnenhol en daarbij continu van de ene verwondering in de andere valt. Een mooie metafoor voor een nieuw orkestwerk. Down the Rabbit-Hole is in het Engels niet voor niets de uitdrukking geworden voor 'het aangaan van een avontuur'...