johan wagenaar prijs 2016 voor martijn padding

Componist Martijn Padding ontvangt tijdens de 41ste editie van Dag in de Branding in oktober 2016 de Johan Wagenaar Prijs van de Gemeente Den Haag. De prijs wordt eens per vier jaar uitgereikt voor een heel oeuvre en is daarmee uniek in Nederland. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 15.000,- en de opvoering van werken uit het oeuvre van de winnende componist. .Eerdere laureaten waren onder meer Louis Andriessen (2008) en Guus Janssen (2012).

Uit het juryrapport: "Martijn Padding is componist en pianist. Hij is bekroond met onder meer de International Ros-trum of Composers-prijs van UNESCO (2009). Voor het Holland Festival 2014 schreef hij de veel-besproken opera Laika. Padding studeerde compositie bij Louis Andriessen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook studeerde hij piano en muziekwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Op dit moment is hij hoofdvakdocent compositie aan het Koninklijk Conservatori-um. Padding is veelzijdig, inventief, origineel en virtuoos in zijn instrumentaties. Zijn werk is dwars, eigengereid en heeft een onmiskenbaar Nederlands geluid, waarbij Padding steeds een eigen draai geeft aan de traditie. Zijn oeuvre is van een consistent hoge kwaliteit en ook zeer relevant in de huidige tijd; Padding onderzoekt in zijn muziek aldoor de verhouding met andere kunst-vormen. Martijn Padding is in de bloei van zijn carrière, waardoor een oeuvreprijs op dit moment niet alleen de waardering uitdrukt voor een reeds imposante reeks werken maar paradoxaal ge-noeg ook als een aanmoedigingsprijs mag worden opgevat. De jury van de Johan Wagenaar Prijs en het bestuur van de Johan Wagenaar Stichting verwachten nog veel van deze productieve en eigenzinnige componist.

Martijn Padding is in de bloei van zijn carrière, waardoor een oeuvreprijs op dit moment niet alleen de waardering uitdrukt voor een reeds imposante reeks werken maar paradoxaal genoeg ook als een aanmoedigingsprijs mag worden opgevat. De jury van de Johan Wagenaar Prijs en het bestuur van de Johan Wagenaar Stichting verwachten nog veel van deze productieve en eigenzinnige componist."