christian karlsen, artist-in-residence | 2015 / 2017

Graag stellen wij Christian Karlsen aan u voor. Als 'Artist in Residence' zal hij de festivalprogrammering van de komende seizoenen mede bepalen. Christian Karlsen (1985, Stockholm) begon op 4-jarige leeftijd met zijn vioolstudie. Op 13-jarige leeftijd begon hij lessen te volgen bij de befaamde Finse dirigent Jorma Panula, die hem stimuleerde door te gaan met dirigeren. Hij voltooide zijn studie aan het Koninlijk Conservatorium in Den Haag bij Jac van Steen. Sindsdien heeft hij naam gemaakt als één der meest getalenteerde dirigenten van zijn generatie.

In Nederland werkte hij met verschillende orkesten zoals het Residentie Orkest, het Radio Kamerorkest, het Gelders Orkest, het Noord-Nederlands Orkest, Brabants Orkest en Amsterdam Sinfonietta. Hij assisteerde Esa Pekka Salonen bij het Philharmonia Orchestra in London, Neeme Järvi, Reinbert de Leeuw en Jac van Steen bij de Opera in Dortmund, de Nationale Reisopera en de BBC National Orchestra of Wales.

Christian Karlsen is een fervent pleitbezorger voor de hedendaagse muziek, en heeft talloze wereldpremieres gedirigeerd en gewerkt met componisten als Karlheinz Stockhausen en Sofia Gubaidoelina, Kaija Saariaho, Salvatore Sciarrino, Magnus Lindberg, Mark Anthony Turnage en Benjamin Staern. Hij heeft samengewerkt met ensembles als het het Nieuw Ensemble, Theo Loevendie's Ziggurat Ensemble, en is hij regelmatig te gast bij het Asko|Schönberg Ensemble.

Hij is een veelgevraagd gastdirigent in het buitenland en recente hoogtepunten waren zijn concerten met het Symfonie Orkest van Frankfurt, het Symfonisch Orkest van Gothenburg en de Birmingham Contemporary Music Group. Ook maakte hij veel indruk met zijn optreden tijdens het Internationale Muziekfestival in Darmstadt met Stockhausen's Carré. Schönberg's opera Erwartung en Mahler 10 in Amsterdam en het openingsconcert van het Gaudeamus Festival. Als onderdeel van het Europse hoofdstad van Cultuur in Umea, dirigeerde hij de nieuwe producties 'Saiyah' van Benjamin Staern en 'Nox Boralis' van Kaija Saariaho bij de Norrland Opera.

Hij was mede-oprichten van het New European Ensemble in 2008 en was artistiek leider en chef-dirigent van het ensemble tot 2014. Onder zijn leiding heeft het N.E.E. zowel nationaal als internationaal naam gemaakt met innovatieve projecten en programma's en in binnen- en buitenland tournees gemaakt met o.a. Henze's Voices ( Amnesty International). In 2011 leidde hij een groot Kaija Saariaho Festival in Den Haag waaraan het Residentie Orkest, het New European Ensemble en het Orkest van het Kon. Conservatorium aan meewerkten

De residency is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds voor de Podiumkunsten in het kader van de regeling 'Nieuwe Makers'